Digitale week

Play Pauze Stop is een campagne van de provincie Antwerpen over gezond beeldschermgebruik op school en thuis voor jongeren en hun ouders. In het kader van de komende digitale week van 8 t/m 16 oktober zetten we een aantal acties in de kijker die je gratis kan opzetten om van jouw activiteit een gezonde beeldschermactiviteit te maken! Wil je als stad, gemeente, OCMW of Huis van het Kind mee actie voeren voor gezond beeldschermgebruik? Bekijk dan ons volledig aanbod en doe mee als Play Pauze Stop organisatie!

Linc_DigitaleWeek_Webbanner_180x150px_01 (3)
screen_SCHERMTIJD_weekoverzicht 300x200

Laat deelnemers ontdekken hoeveel tijd per dag ze beeldschermen gebruiken. Installeer de Schermtijdtest op de computers van je activiteit!

screen_HOE_ZIT_HET_vraag 1 300x200

Zitten je deelnemers goed? Download de test op de pagina Hoe zit het?. Al doende zetten ze meteen hun computer en stoel goed!

Las een pauze in! Plak je deelnemers de ZNAPPER op en laat ze even alles losschudden, tot de ZNAPPER er weer afvalt. Tijdens de digitale week kan je gratis ZNAPPERS bestellen !

znap-fotowedstrijd

We komen met de ZNAP fotowedstrijd naar je activiteit! Wees er snel bij, want dit aanbod is beperkt! Check facebook  voor foto’s van de afgelopen wedstrijden!

screen_type_beeldschermer 300x200

Via de online test ‘Welk type beeldschermer ben jij?’ ontdekken je deelnemers welk type beeldschermer ze zijn: een beeldschermklever, een beeldschermschuiver of een beeldschermhopper!

screen_type_opvoeder 300x200

Via de test ‘Welk type beeldschermopvoeder ben je?’ ontdekken (groot)ouders welk type ze zijn: gericht op verantwoordelijkheid, op veiligheid of op zelfstandigheid?

screen_SNELTOETS_eiland 2 300x200

Geef je muis een break! Laat ze sneltoetsen oefenen met het Sneltoetsspel.

tip laptophouder

Werk je met laptops of tablets? Laat ze zelf een laptophouder knutselen in karton! Sjabloon en uitleg kan je hier downloaden!

Nog meer inspiratie nodig? Neem een kijkje op de pagina Aanbod.

Play Pauze Stop Strategie werkt!

De campagne Play Pauze Stop roept jongeren op om bij het gebruik van beeldschermen automatisch ‘Play Pauze Stop’ in hun hoofd te laten klinken. Play, maar varieer je schermhouding, Pauzeer elke dertig minuten en Stop na twee uur beeldschermgebruik in je vrije tijd.

Beeldschermactiviteiten kunnen jongeren helemaal in beslag nemen. Ze blijven verder surfen of spelen, waardoor ze pijn of ongemak vaak negeren.

Zit je te lang in een zelfde houding aan de computer of maak je teveel dezelfde korte bewegingen bij het spelen van een spel, dan kan je hierdoor arm-, nek- of schouderpijn krijgen. Maar ook vermoeide  ogen, hoofdpijn of lage rugpijn zijn veel gehoorde klachten.

Kleuters die veel stilzitten hebben een lagere fitheid en meer kans op overgewicht en obesitas. Naarmate kinderen ouder worden toont het lang stilzitten ook een verband met een hogere bloeddruk, hogere cholesterol, minder sterke spieren minder, goede schoolresultaten en een lager mentaal welbevinden.

De factsheet bevat de belangrijkste feiten en cijfers over de gezondheidsrisico’s van te veel schermtijd bij kinderen en jongeren.

DigitaleWeek_Webbanner_300x200px_01